Jak se žilo o prázdninách
Nové chutě v mateřské školce: kuchařky se učily zdravé recepty
Během jarních prázdnin se v Mateřské škole v Líbánkách uskutečnila inspirativní gastronomická akce. Společně s hlavním kuchařem z firmy Podravka-Lagris Zbyňkem Diatkou jsme přijeli představit zdejším kuchařkám nové recepty, které odpovídají moderním výživovým trendům a připravují školní jídelny na změny, které přinese nový zákon o stravování dětí. Hlavním cílem bylo ukázat, jak zařadit do jídelníčku více luštěnin, ryb, zeleniny a dalších zdravých surovin, a přitom zachovat atraktivní chuť i lákavý vzhled pokrmů.
Naše menu bylo pestré a nabídlo mnoho nových chutí i kombinací. Kuchařky si vyzkoušely přípravu ragú z červené čočky, cizrny na kari či čočkového salátu. Jako polévky jsme zvolili květákovo-cizrnový krém a bulharskou polévku s djuvečem. Pro milovníky tradičnějších chutí nechyběla bramborová roláda plněná masem s červeným zelím nebo halušky s jablky a tvarohem. A na závěr jsme připravili lehký dezert – šlehané jáhly s tvarohem, sypané perníkem.
Ochutnávky se ujaly samotné kuchařky, které měly možnost na vlastní kůži vyzkoušet, že zdravá jídla mohou být nejen výživná, ale i lahodná. Společně jsme si vyměnili zkušenosti, sdíleli tipy na úpravu pokrmů a diskutovali o možnostech, jak dětem postupně přiblížit nové chutě.
Odjížděli jsme s pocitem, že jsme pomohli nejen obohatit školní jídelníček, ale také motivovat ty, kdo ho každý den připravují. A věříme, že až si děti po prázdninách pochutnají na nových jídlech, budou stejně nadšené jako my.
Za tým Podravka - Lagris - Jana Zachařová
Za tým MŠ v Líbánkách Vítězslava Blažková